Кардио зоните във фитнесите – все по привлекателни

кардио във фитнес

Какво прави кардио тренировката уникална и предпочитана?

бягаща пътека

 

В основата си, кардио тренировката представлява набор от упражнения за сърдечно-съдовата система, с които се повишава пулсът за определен период от време. Името подсказва основните органи, които се натоварват при този тип тренировка, а именно сърцето и кръвоносните съдове. Увеличаването на сърдечния ритъм означава, че се доставя повече кислород до мускулните клетки, което води до по-бързо изгаряне на калории по време и след тренировка.

кардио

кардио

Преди да започнете обаче каквото и да е било физическо натоварване е важно да отделите време и да загреете. При липса на правилна загрявка преди тренировката тялото много бързо трябва да премине от готовност – към действие, съответно всички мускули, стави и кръвоносни съдове ще се стресират, докато се пригодят към новите условия.

Видове кардио:

  • Ходене – Ходенето е перфектно аеробно упражнение за хората с наднормено тегло, начинаещите или за тези, които просто не обичат и/или не издържат продължителното бягане.
  • Кардио уреди – спортно оборудване, което може да имитира някои видове улични кардио тренировки на закрито. Към тях се отнасят: бягащите пътеки, велоергометрите, елиптичните тренажори, гребните тренажори, степерите.
  • Упражнения съссобствено тегло, които се отнасят към плиометричните движения, скачанията, такива като подкачане, скачане на платформа или на въже, бърпи, въздушни напади и подобни. Макар тези упражнения да се използват за повишаване на взривната сила, с тях може да се развие и издръжливостта.
  • Интервални тренировки – редуване на кардио (бягане или кардио уреди) сплиометрични и силови упражнения с уреди, при многократно повторение, също са вид кардио.

Всеки кардио вариант може да подпомогне за по-бързото постигане на дадена цел или за подобряване на общото благосъстояние. Различните видове предоставят различни вариации на интензитет и натоварване. Най-важното е да се движим и да бъдем по-здрави.

Споделете тази публикация
Остави коментар